Wie erft van Joseph Ratzinger ?

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 12 januari 2024 ~ 07:39 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Wouter Plas ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Wie krijgt de erfenis van wijlen Paus emeritus Benedictus XVI, die ongeveer een jaar geleden overleed? Deze vraag is nog steeds grotendeels onbeantwoord. Wie de erfenis gaat accepteren krijgt niet alleen geld en meubilair, maar ook een zaak bij de rechtbank van Traunstein in Duitsland.

Meubels, geld en een klachtprocedure bij de arrondissementsrechtbank van Traunstein, namelijk een procedure voor een schadevergoeding die is aangespannen door een slachtoffer van misbruik – dat is wat de nalatenschap van wijlen emeritus Paus Benedictus XVI omvat. Het gaat om mogelijke compensatiebetalingen die een erfnemer dan zou moeten voldoen.

Juridische kwestie van erfenis nog niet opgelost

Het is nog onduidelijk wie de nalatenschap van wijlen Benedictus XVI op zich zal nemen en dus ook de procedure tegen Joseph Ratzinger voor de rechtbank van Traunstein zal moeten voeren. Dit hebben de advocaten van de overleden Paus uit München bekendgemaakt. In een reactie laat de arrondissementsrechtbank van Traunstein in de deelstaat Beieren weten: “Wij kunnen niet zeggen wanneer er duidelijkheid kan worden verwacht over de aanname van de erfenis.”

Afstand

Volgens de executeur-testamentair van Benedictus, aartsbisschop Georg Gänswein, heeft de emeritus Paus vijf erfgenamen benoemd in zijn testament. Dit zijn neven en nichten van Joseph Ratzinger. Een 88-jarige nicht had begin juni al afstand gedaan van de erfenis en houdt daaraan vast, zoals haar dochter Martina Holzinger aan omroep ARD bevestigde: “Wij hebben niets meer van het Vaticaan gehoord sinds wij afstand hebben gedaan van onze erfenis. Maar wij staan nog steeds achter onze beslissing. Het was de juiste beslissing.”

Schadevergoeding

In de civiele rechtszaak in Traunstein eist Andreas Perr, een 40-jarig slachtoffer van misbruik uit Beieren, 300.000 euro schadevergoeding van het aartsbisdom München en Freising en 50.000 euro van zijn voormalige aartsbisschop Ratzinger en diens rechtsopvolgers. Omdat zij de erfenis nog niet hebben geaccepteerd, is de rechtszaak tegen Benedictus losgekoppeld van het lopende proces en voorlopig opgeschort.

In een interview met de Duitse publieke omroep ARD, kort na de dood van Benedictus, zei Vaticaan-kenner Ulrich Nersinger dat de vraag wie de erfenis van de Paus ontvangt in het verleden nauwelijks een kwestie was: Pius XII had bijvoorbeeld alles nagelaten aan de Heilige Stoel. Johannes Paulus II had gezegd dat hij niets had om na te laten. “En in de regel heeft de Paus in zijn ambt eigenlijk geen echte bezittingen.”

Maar dat is anders bij wijlen Paus Benedictus. Hij heeft talloze boeken geschreven voor, tijdens en na zijn pontificaat, waaronder de wereldwijde bestseller over Jezus – boeken die de afgelopen jaren miljoenen aan royalty’s hebben opgeleverd. De in Regensburg gevestigde uitgeverij Pustet beweert de opbrengsten aan de Heilige Stoel te betalen, zoals het in het verleden ook heeft gedaan.

Het vermogen zou naar de genoemde erfgenamen kunnen gaan

Joseph Ratzinger verdiende ook goed als professor in de theologie. Als aartsbisschop van München en Freising werd hij betaald door de deelstaat Beieren. Volgens het Beierse Ministerie van Cultuur bedroeg dit ruim 100.000 DM per jaar. De bezittingen die hij had gespaard, kunnen naar zijn erfgenamen gaan, op voorwaarde dat zij de nalatenschap willen aanvaarden.

Soutane en boeken zijn al verdeeld

Benedictus heeft een soutane, die hij naar verluidt tot het einde heeft gedragen, nagelaten aan zijn titulaire kerk Santa Maria Consolatrice in Rome. Hij heeft ook iets nagelaten aan zijn Beierse thuisland: de privébibliotheek van Benedictus XVI is nu aangekomen in Regensburg, vertelde het bisdom Regensburg aan omroep ARD. De bibliotheek zal nu worden gecatalogiseerd en vervolgens toegankelijk worden gemaakt voor onderzoekers.