Paus: Je bent Heilig of niks

Leestijd: < 1 minuut Volgens Paus Franciscus zouden christenen zich in deze dagen rond Allerheiligen moeten afvragen of ze echt heilig willen leven of tevreden zijn als middelmatige Christenen.

Paus Franciscus heeft Christenen opgeroepen zich beter te profileren. “Laten wij ons afvragen aan welke kant wij staan: in de Hemel of op de aarde?”, aldus de Paus donderdag tijdens het middaggebed met ongeveer 15.000 gelovigen op het Sint Pietersplein. Op Allerheiligen moeten wij zelf duidelijk maken of wij echt heil willen of tevreden zijn als middelmatige christenen, door “in God te geloven en de naaste lief te hebben zonder het te overdrijven”.

Met betrekking tot het Evangelie van Allerheiligen wees de Paus op de tegenstrijdigheid ten aanzien van sociale normen. Terwijl Jezus in de zaligsprekingen de armen, zachtmoedigen en de reinen van Geest prijst, worden in de samenleving de ‘rijke, arrogante en sluwen als voorbeelden’ beschouwd. Uiteindelijk, zoals de Heiligen aantonen, heersen de normen van de Bijbel. “Kort gezegd,je bent Heilig of niks!” Waarschuwde Franciscus.

Dit moet weerspiegeld worden in het dagelijkse leven van Christenen. “Onze broeders en zusters willen niet dat wijvandaag luisteren naar een prachtig stuk van het evangelie, maar dat wij het in de praktijk ook toepassen”, zei de Paus. Dit vereist geen buitengewone daden, maar eenvoudigweg “elke dag het pad  volgen dat ons naar de Hemel leidt, naar onze familie, de Heiligen”. (HR)

Bron: Vaticaan Foto: Pixabay