Hengelo: Moeder Teresakerk afgebrand. Pastoor: “het is afschuwelijk”

Embedded video RTV Oost
-HENGELO- Pastoor Marc Oortman van de Moeder Teresakerk is zichtbaar aangedaan als hij voor de afgebrande Kerk loopt, zijn Kerk. “Het is echt afschuwelijk. Er is niets van over. Ik kan het niet geloven.”

>

Een zeer grote uitslaande brand, zie video boven, heeft de Moeder Teresakerk in Hengelo vanochtend verwoest. Hulpdiensten zijn met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om de brand aan de Meijersweg te blussen. lees verder onder de foto>

Pastoor Oortman voor ‘zijn’ Kerk (Embedded photography)

Een kerkganger staat huilend voor de kerk. “Alles is weg, echt alles. Verschrikkelijk.” Een huilende kerkganger voor de afgebrande Kerk.

Sprakeloos, machteloos…

“Ik ben sprakeloos. Het is verschrikkelijk”, zo pastoor Oortman. “Gisteren hebben we hier nog een viering gehad en nu sta ik ineens voor een ruïne. Het belangrijkste is natuurlijk dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, maar het doet heel erg pijn.”

Van het moderne kerkgebouw is bijna niets meer over. Slechts een paar muren staan nog overeind. “En ook die moeten waarschijnlijk gesloopt worden omdat ze op instorten staan. De veiligheid staat voorop.”

Het nog jonge Kerkgebouw – dat er sinds 1998 staat – behoort met 5 andere Kerkgebouwen, tot de Goede Herderparochie Hengelo en kent een hechte Parochiegemeenschap. “Het is een hele trouwe groep mensen. Het moet afschuwelijk voor hen zijn, zeker voor de mensen die de Kerk hebben zien ontstaan en er vanaf het begin bij zijn. Voor hen is de klap heel erg groot.”

Voor de Parochie is een huis open gesteld om samen te komen, weet vice-voorzitter Gerard ter Ellen. “Ik ben net ook gebeld door de voorzitter van de Sint Lambertus Basiliek dat wij daar ook onderdak mogen zoeken. Ongetwijfeld komen die berichten ook vanuit de andere kerken in de gemeenschap.”

Of de brand iets te maken heeft met de viering van gisteren, lijkt de Pastoor sterk. “Ik kan geen enkele reden verzinnen om aan te nemen dat er iets anders geweest is dan normaal. Ook de brandweer weet nog niet wat de oorzaak is.”

Bron: ADN/RTV Oost/Parochie Foto: Parochie