Treffen krijgsheren Zuid-Soedan begint vandaag in het Vaticaan

Leestijd: 2 minuten
Komt er dan eindelijk een einde aan de jarenlange strijd ?

-Vaticaanstad- Het aangekondigde vredesoverleg tussen Zuid-Soedan’s President Salva Kiir en de oppositieleider Riek Machar in het Vaticaan heeft vandaag (woensdag) tot en met donderdag plaats. Het Vaticaan meldde dinsdag dat het gaat om een idee van de Anglicaanse Primas, Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury.

Georganiseerd wordt de als “geestelijke inkeer” genoemde ontmoeting door Welbys secretariaat en het
Vaticaanse staatssecretariaat.

Salva Kiir

Uitgenodigd zijn naast de aartsrivalen Kiir en Machar meerdere vertegenwoordigers van Kerken alsook hoge vertegenwoordigers van de gemeenschappelijke overgangsregering, die 12 mei aantreedt. Het Afrikaanse land wil een sinds 2013 durend bloedig conflict beëindigen. Aan het eind van de conferentie, donderdagmiddag, zal Paus Franciscus een afsluitende toespraak houden.

Tijdens de afsluitende ceremonie zullen alle deelnemers een gesigneerde Bijbel ontvangen. Deze Bijbels zijn voorzien van de tekst: “Zoek wat verbindt, overwin wat scheidt”, was getekend  Primas Welby, Paus Franciscus alsook dominee John Chalmers, voormalig moderator van de Presbyteraanse Kerk van Schotland.

In het Vaticaan worden verwacht: Kiir en Machar, de tot Vice-Presidenten van de overgangsregering benoemde James Wani Igga, Taban Deng Gai alsook Rebecca Nyandeng De Mabior. Als Kerkelijke vertegenwoordigers zijn acht leden van de Zuid-Soedanese raad van Kerken uitgenodigd. Tijdens het treffen zullen de Katholieke Aartsbisschop van Gulu (Uganda), John Baptist Odama, en de Oostafrikaanse Jezuiet Agbonkhianmeghe Orobator, voorzitter van de Afrikaanse Conferentie van Oversten, geestelijke toespraken houden.

Riek Machar

President Kiir was 16 maart te gast bij Paus Franciscus in het Vaticaan. In de gesprekken ging het om het vredesproces en een mogelijke bijdrage van de Rooms-Katholieke Kerk. De voormalige rebellenleider Kiir is sinds 2011 de eerste President van Zuid-Soedan. Zijn concurrent Machar, voormalig ‘Warlord’ was reeds voor de formele onafhankelijkheid in 2011 Vice-president en heeft dit ambt nogmaals van juli 2011 tot 2013, alsook een aantal maanden in  2016 vervuld. Hij werd echter door Kiir afgezet. Kiir is Katholiek en wordt als een trouw kerkganger omschreven, Machar is Presbyteriaan.

Vaticaanwoordvoerder Alessandro Gisotti noemt het treffen “zowel oecumenisch als diplomatiek”.
Met dit treffen willen de Kerken “een succesvolle gelegenheid tot nadenken en gebed alsook tot ontmoeting en verzoening bieden”.

Bron: KNA Foto: wikimedia cc