Oekraïners vallen binnen in Russisch Orthodox klooster

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 23 november 2022 – 08:11 uur – Bron: Redactie kerk/AFP Beeld: Publiek domein
 -Kiev- De Oekraïense inlichtingen- en veiligheidsdienst SBU heeft samen met de Nationale Politie een inval gedaan in ‘Het Holenklooster van Kiev’. Volgens de diensten liep er een verdenking tegen het klooster inzake contraspionage, ‘ter bestrijding van de subversieve activiteiten van de Russische geheime diensten in Oekraïne’, dat meldt AFP
Het ‘Holenklooster van Kiev’ werd in 1051 gesticht in de heuvels van de Oekraïense hoofdstad. Het klooster is een ‘lavra’, hetgeen betekent dat het een belangrijk religieus centrum is. Deze lavra vormt de zetel van de Oekraïense tak van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Risico

“Er is een toenemend risico op terroristische aanslagen, sabotage en gijzelnemingen, zeker op plaatsen waar veel mensen samenkomen”, aldus de SBU in een persbericht. “De inval moet voorkomen dat het klooster als een ‘uitvalbasis van de Russen’ kan worden gebruikt.
Wij hebben het kloostercomplex doorzocht om te controleren of de religieuzen geen onderdak biedt aan sabotage- en verkenningseenheden, buitenlandse individuen en verboden wapens.

Respect

De doorzoeking gebeurde volgens de SBU met medewerking van vertegenwoordigers van de Kerk. ‘Alle acties vonden plaats in het kader van de huidige wetgeving, welke bijzondere bevoegdheden geeft, ter bescherming van de bevolking. De Oekraïnse autoriteiten benadrukken dat de SBU bij invallen het recht op religie respecteert, zoals dat in de grondwet van Oekraïne staat omschreven.
In een reactie noemt de Russisch-Orthodoxe Kerk de inval een ‘daad van intimidatie’. “Al sinds 2014 zijn er in Oekraïne vervolgingen geweest van onze gelovigen”, zei woordvoerder Vladimir Legoida. “Deze daad van intimidatie zal vast weer ongemerkt voorbijgaan voor degenen die zichzelf de ‘internationale mensenrechtengemeenschap’ noemen.”