De Paus en de pers in Thailand

Leestijd: 2 minuten

 Thailands Boeddhisme, diversiteit en migratie

-Bangkok- (KNA) Thailands engelstalige media deden uitvoerig verslag van de eerste dag van het Pausbezoek. De thema’s: Migratie, mensenhandel en vluchtelingen, maar ook religieuze diversiteit.

“De hoogste Patriarch begroet de Paus als ‘oude vriend’ “, is de kop van het artikel in ‘The Nation’ , het artikel gaat over de ontmoeting met de ranghoogste Boeddhistische Monnik Somdet Phra Ariyavongsagatanana IX. De Patriarch wees nadrukkelijk op het feit, hoe Paus Johannes Paulus II bij zijn bezoek 35 jaar geleden, Thailand bedankte voor de opvang van vluchtelingen uit het Indochina-conflict in het naburige Cambodja, Vietnam en Laos.

Een ander verslag in ‘The Nation’ gaat over de ontmoeting van de Paus met Minister-president Generaal Prayut Chan-o-cha. Franciscus roemde daarbij Thailands culturele diversiteit en het vreedzaam samenleven tussen de diverse etnische groeperingen als inspiratie voor de wereld, verschillen moet je respecteren en accepteren, zo de Paus.

De ‘Bangkok Post’ haalt de uitlatingen van de Paus inzake migranten en mensenhandel aan. Franciscus moedigt de mensen aan, “Migranten welkom te heten en vrouwen en kinderen tegen uitbuiting, misbruik en slavernij te beschermen”. Thailand heeft een reputatie als het gaat om mensenhandel, slavernij en sexslaven voor de internationale markt. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken van de VS doet het land nog onvoldoende tegen mensenhandel.

“Paus eist stop op tragische exodus van migranten”, luidt de kop boven een artikel van de Aziatisch Katholieke Persdienst Ucanews. “De migratiecrisis mag niet genegeerd worden”, zo citeert de redactie de Paus. Indirect zegt Ucanews daarmee dat Thailand niet genoeg vluchtelingen opneemt. “In Thailand leven ongeveer 93.000 vluchtelingen. De meeste zijn etnische minderheden uit Myanmar. Bangladesh herbergt meer dan een miljoen Islamitische Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar.”