Schönborn: Ratzinger trad zeer voortvarend tegen daders misbruik op

Leestijd: 2 minuten -Wenen- (ADN/DPA) Kardinaal Christoph Schönborn heeft emeritus Paus Benedictus XVI (2005-2013) tegen de beschuldiging dat hij niet doortastend genoeg zou zijn opgetreden tegen daders van misbruik verdedigd.

Wie beweert, dat de toenmalige Curie-Kardinaal Joseph Ratzinger onvoldoende inzet heeft getoond, “die kent de feite niet”, benadrukt Schönborn, na beschuldigingen die in een filmdocumentaire gedaan worden.

Zo heeft de Kerk het aan Ratzinger te danken, dat er in 2001 een eigen rechtbank binnen de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer werd opgericht, welke daders van misbruik streng veroordeelt. Daartegen was in die tijd fel verzet vanuit de Curie, aldus Schönborn.

Tevens zijn op voorspraak van Ratzinger de uitvoeringsbesluiten ten aanzien van de misbruiksnormen aangescherpt. Het door Kardinaal Ratzinger opgerichte gerecht heeft sindsdien, volgens het Vaticaan, enkele honderden betrapte daders uit de Priesterstand verwijderd.

Uit eigen ervaring zei Schönborn, dat al in 1995 bij de beschuldigingen tegen de inmiddels overleden Weense Kardinaal Hans Hermann Groer, door Ratzinger een klare lijn werd uitgestippeld. Ook zou er een commissie van Kardinalen komen, die de zaak moesten uitzoeken. Ratzinger haalde met dit voorstel echter bakzeil door tegenstand van anderen in het Vaticaan.

In de zaak tegen de stichter van de ‘Legionairs van Christus’ is Ratzinger voortvarend tegen de meervoudige dader Marcial Maciel Degollado (1920-2008) opgetreden, toen hij na zijn verkiezing tot Paus daartoe de bevoegdheid had, zo Schönborn. In 2006 werd Maciel zonder een rechtszaak uit al zijn ambten ontheven; twee jaar later stierf hij op 87 jarige leeftijd.

De rol van Paus Benedictus XVI/Kardinaal Ratzinger in de omgang met misbruikdaders in de Katholieke Clerus is momenteel een centraal thema in de documentairefilm “Verdediger van het Geloof”, die sinds twee weken in de bioscopen draait. Wanneer en of de film ook in Nederland en Vlaanderen te zien zal zijn is nog ongewis.

Foto: Pixabay