Piusbroederschap viert 50e verjaardag

Leestijd: 2 minuten

Met 500 aanhangers is de Piusbroederschap afgelopen weekeinde door de straten van Fribourg getrokken. De Traditionalisten vierden hun 50e verjaardag. Daarbij waarschuwden zij voor een ‘valse oecumene, welke ontelbare zielen’ zal vergiftigen.

-FRIBOURG- (KNA) Met een Processie en een Heilige Mis heeft de traditionalistische Piusbroederschap afgelopen weekeinde de 50e verjaardag gevierd, zoals het Zwitserse mediaportaal “cath.ch” zondag meldde. Rond 500 aanhangers van de van Rome afgescheiden Broederschap trokken door de straten van Fribourg, om de opening van het eerste Priesterseminarie van de Broederschap, door Aartsbisschop Marcel Lefebvre op 13 oktober 1969 te herdenken.

In zijn homilie veroordeelde Bisschop Bernard Tissier de Mallerais een “foute oecumene, welke ontelbare zielen” zal vergiftigen. Maar God greep in en stuurde de Priesterbroederschap “als een klein leger voor de wederopbouw van de Kerk”, zo de Bisschop.

Twistpunten

De traditionalistische Priesterbroederschap St. Pius X werd door de Franse Aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905-1991) gesticht. Zij wees vele veranderingen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) in de Katholieke Kerk af. Twistpunten zijn vooral Liturgie, vrijheid van Religie en oecumene. De maatregelen welke voortvloeiden uit het Concilie hadden de traditie van de Kerk vernield, zo Lefebvre, die zelf als Overste van een Orde aan het Concilie deel nam. De Piusbroederschap ziet zich als bewaarder van de Traditie van de “Heilige Roomsch Katholieke Kerk”.

Bij de start van de Broederschap kreeg deze kerkelijke erkenning, maar toenemend werd de Broederschap meer-en-meer anti-conciliair. In 1975 was de maat vol en trok Rome de Kerkrechtelijke toelating in. Na illegale Priesterwijdingen werd het Lefebvre in 1976 verboden om zijn ambt als Bisschop nog langer uit te oefenen. Toen hij  in 1988, zonder Pauselijke toestemming, vier Priesters van zijn Broederschap tot Bisschop wijdde, konden zij alle vijf rekenen op een excommunicatie. De wijdingen van Lefebvre alsook die van de door hem gewijden zijn Kerkrechtelijk weliswaar onrechtmatig, maar geldig.

Benedictus XVI (2005-2013) liet in 2007 de oude Latijnsche Mis weer toe en voldeed daarmee aan een van de voorwaarden van de Broederschap voor wederopname van officiële gesprekken. In 2009 hief hij als verdere geste van verzoening de ex-communicatie van de Bisschoppen van de Piusbroederschap op. Daarmee hebben zij de rechten van Katholieke leken teruggekregen; de uitoefening van Kerkelijke ambten is hen echter nog steeds verboden.

In 2018 een nieuwe Generaal-Overste

Na de ingreep door Benedictus XVI kwam het in het Vaticaan tot meerdere gesprekken over lastige kwesties betreffende de Kerkleer. In 2011 legde het Vaticaan de leiding van de Piusbroeders een document omtrent de Geloofsleer voor ter ondertekening, waardoor een mogelijke opname van de Broederschap in de Katholieke Kerk mogelijk kon worden. In 2012 liep dit proces, tot op de dag-van-vandaag, een ver-traging op, waardoor de Broederschap nog steeds ‘buiten’ de Kerk staat.

In 2018 koos het Generaal-kapittel van de Piusbroeders de Italiaan Davide Pagliarani (48) voor een periode van twaalf jaar tot Generaal-Overste. Hij volgde Bernard Fellay (61) op, die de Broederschap bijna 25 jaar lang als Bisschop leidde.

Foto: wiki