VS-Aartsbisschop: “Paus tegen ‘homohuwelijk'”

Leestijd: 2 minuten -VATICAANSTAD- (KNA) In een interview met Amerikaanse Bisschoppen benadrukte de Paus dat homoseksuele paren niet kunnen trouwen. Dat zei de Aartsbisschop van San Francisco, Salvatore Cordileone, na een  ontmoeting van twee en en half uur met de Paus tegenover de Amerikaanse pers.

LHBT-Katholieken

“Hij maakte een belangrijk onderscheid tussen de (seksuele) oriëntatie en de kwestie van het huwelijk,” vervolgde Cordileone. “Het huwelijk is uniek; het huwelijk is van nature een complementariteit tussen een man en een vrouw.” Dienovereenkomstig benadrukte de Paus ook het belang van pastorale zorg aan LHBT-katholieken. Begrijp het lijden dat velen van hen ondergaan, inclusief het feit dat hun families hen soms mijden. De Paus sprak ook “over het gevaar van genderideologie en hoe het verschillen ontkent”, zei Cordileone.

33 Bisschoppen, Hulpbisschoppen en emeritus Bisschoppen uit Californië, Nevada en Hawaii woonden de Ad Limina-bijeenkomst in het Vaticaan bij en spraken volgens de perskamer van het Vaticaan met de Pontifex over verschillende onderwerpen zoals pastorale zorg voor jongeren, toewijding aan Maria, misbruik veroorzaakt door geestelijken, huwelijk en gezin en migratie.

Franciscus was vooral bezorgd over de extreme retoriek in de VS tijdens de verkiezingen, zei Cordileone. Een Bisschop had gezegd dat de samenleving ‘steeds meer verdeeld raakt’ en dat mensen elkaar aanvallen. Franciscus antwoordde dat er soms iets soortgelijks in de Moederkerk gebeurt wanneer verschillende fracties iets proberen te vinden om mensen, zelfs de Paus, persoonlijk aan te vallen.

Verplicht

Alle Rooms-Katholieke Bisschoppen zijn wettelijk verplicht om om de vijf jaar naar Rome te komen, dat wil zeggen ‘ad limina Apostolorum’ (“tot de drempels van de graven van de Apostelen”). Tijdens dit bezoek verstrekken zij de Paus en de Vaticaanse Congregaties een rapport over het reilen-en-zeilen van hun Bisdom. De afstand tussen deze zogenaamde ad limina-bezoeken kan ook worden verkort of verlengd afhankelijk van de te bespreken zaken.

Vaticaanwoordvoerder Burke kondigde in 2017 aan dat de persdienst van het Vaticaan in de toekomst geen informatie over de inhoud van de vergaderingen meer zou publiceren, omdat de Paus de voorkeur gaf aan een “meer informele toon” en ook kritisch was over de situatie van de Katholieke Kerk in sommige landen.

Computer