Paus ontvangt hoogste anti-maffia-officier

“De maffia is sterk waar de staat zwak is”

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus heeft de hoogste anti-maffia en terreurchef van Italië, Federico Cafiero De Raho, in een privé-audiëntie ontvangen.

Over de inhoud en details van het onderhoud  zal geen informatie verstrekt worden. Cafiero De Raho (68) is sinds november 2017 de hoogste chef op het departement voor de bestrijding van maffia en terreur in Italië. Het in 1992 opgerichte departement coördineert de strijd tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme.

In de afgelopen week waarschuwde Cafiero De Raho op de nationale staatszender RAI, dat de Coronapandemie de maffia mogelijkheden biedt om verder te infiltreren in de ‘bovenwereld’. Hij noemde met name de toeristensector met restaurants, bars, hotels, bordelen en andere activiteiten.

Via ‘stromannen’ en ‘dekmantelbedrijven’ koopt de georganiseerde misdaad zich bij bestaande ondernemingen in, die door de crisis in problemen zijn geraakt. Op deze manier is men in staat grote sommen zwart geld wit te wassen. Daarnaast leent de maffia geld uit tegen woekerrentes en zet zo eigenaren van in problemen geraakte bedrijven onder druk.

Zoals reeds eerder vertegenwoordigers van Katholieke anti-maffia-organisaties en de anti-maffia-activist en publicist Roberto Saviano vorderden, zo eist ook Cafiero De Raho, dat legale bedrijven snel toegang krijgen tot kredieten. Ook moet de Italiaanse financiële politie versterkt worden. De maffia is sterk waar de staat zwak is, aldus De Raho.

Geef een reactie op dit artikel