Vaticaan plust. Jaarverslag 2021 openbaar

Leestijd: 2 minuten

 

Overschot van 8,11 Miljoen Euro tegenover 2021 – Aandelen en OG rendeerden goed – Godzijdank is Engels OG van de hand.

 

Donderdag 11 augustus 2022 -07:15 – Bron: KNA/VN/Redactie kerk – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Na de Heilige Stoel heeft ook de Vaticaanse ‘Property and Assets Administration’ (APSA)  haar balans voor 2021 gepubliceerd. Zij heeft een overschot van 8,11 miljoen euro kunnen genereren in vergelijking met vorig jaar. Dit was het gevolg van het bedrijfsresultaat van 38,11 miljoen, na aftrek van 30 miljoen euro voor de financiering van de Romeinse Curie.

APSA-voorzitter bisschop Nunzio Galantino is over de hele linie tevreden met het resultaat. Ondanks de gevolgen van de coronapandemie was er sprake van herstel ten opzichte van het voorgaande jaar, zei hij op Radio Vaticaan. Door de oorlog in Oekraïne zijn de vooruitzichten echter wel onzeker.

APSA

De APSA is verantwoordelijk voor het vastgoed en het vermogensbeheer van de gehele Curie. Volgens deze gegevens beheert de Heilige Stoel momenteel 4.092 eigen vastgoedpanden in Italië, de meeste in Rome; ook 1.200 panden in het buitenland, de meeste in Engeland, Frankrijk en Zwitserland. Er zijn ook (inter)nationale effecten en andere vormen van investeringen.

De afdeling effectenbeheer verhoogde zijn resultaat met 4,5 miljoen EUR tot 19,84 miljoen Euro in vergelijking met 2020. Ook het vastgoedbeheer noteerde een stijging van 5,5 miljoen Euro tot 20,77 miljoen Euro. Het rendement van de overige activiteiten vertoonde daarentegen een minus van 2,5 miljoen Euro. Vorig jaar was dat nog 6,1 miljoen Euro.

Uiterst blij

President Galantino was uiterst blij met de verkoop van het luxe onroerend goed in Londen: “Godzijdank zijn wij eindelijk van dit onroerend goed af en de opbrengst ging terug in de Vaticaanse kas.” In juli maakte het Vaticaan de verlieslatende verkoop bekend – gekocht werd het pand voor 350 miljoen Euro, maar verliesgevend verkocht voor 216 miljoen. De onroerendgoeddeal staat centraal in een financieel schandaal waarvoor talrijke beklaagden zich moeten verantwoorden voor de Vaticaanse rechtbank; onder de aangeklaagden is ook de voormalig plaatsvervanger van het Staatssecretariaat en Curie-kardinaal Angelo Becciu.