Vaticaan: In 2021 wereldwijd 22 Katholieke geestelijken gedood

Woensdag 05 januari 2022 07:22 – Bron: Redactie kerk/Fides- Beeld: PB
  -Vaticaanstad- In 2021 werden wereldwijd 22 Katholieke missionarissen vermoord. Dat meldt de Vaticaanse dienst Fides. Dat waren twee religieuzen, een religieuze, 13 priesters en zes lekenmissionarissen. De helft van de slachtoffers komt uit Afrika.

Zeven missionarissen stierven op gewelddadige wijze in Zuid- en Noord-Amerika en drie in Azië. In Europa werd Olivier Maire, een Franse priester en provinciaal uit Monfort, in augustus vermoord door een Rwandees die enige tijd te gast was geweest in het Provinciaal Huis van de Orde in Saint-Laurent-sur-Sevre in de Loirestreek.

Daling

Het totale aantal gedode missionarissen lag iets onder het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Volgens Fides worden sinds 1990 jaarlijks gemiddeld zo’n 28 priesters, religieuzen, leken en bisschoppen op gewelddadige wijze vermoord. Fides herinnert ook aan een eerder dieptepunt van 68 doden in het jaar 1997. De dienst verwijst ook naar het rampjaar 1994, toen 248 missionarissen omkwamen bij de genocide in Rwanda.

Het agentschap Fides maakt deel uit van de Congregatie voor de Missie. De Vaticaanse Autoriteit is verantwoordelijk voor de lokale kerken in traditionele missiegebieden. Zij coördineert ook het werk van pauselijke missieorganisaties.

 

 

Geef een reactie op dit artikel