Bisschop Bode steunt actie “Maria 2.0”, maar…..

Vandaag is in gans Duitsland de ‘Kerkstaking’ door Katholieke vrouwen begonnen. Osnabrücks Bisschop Franz-Josef Bode, de tweede man in de Duitse Bisschoppenconferentie en daarin tevens verantwoordelijk voor de vrouwen staat achter de actie. Maar heeft toch ook kritiek op “Maria 2.0”.

Bisschop Franz-Josef Bode steunt de beweging “Maria 2.0”. “Ik vind de actie goed, om duidelijk te maken dat de vrouw meer moet kunnen deelnemen in de Rooms katholieke Kerk”, zegt Bode tegenover de Evangelischen Pressedienst (epd). De Osnabrücker Bisschop is als voorzitter van de Pastoraalcommissie in de Duitse Bisschoppenconferentie óók voor het werkveld ”Vrouwen in Kerk en samenleving’ verantwoordelijk.

Bode benadrukt echter, dat hij er moeite mee heeft, als vrouwen zondag ook de Eucharistieviering mijden en in Parochiezalen of buiten voor het Kerkgebouw eigen ‘vieringen’ houden. “Maar het ongeduld van veel vrouwen in de Katholieke Kerk moet je wel serieus nemen. Daar zit een diepe belediging achter, zij voelen zich in de Kerk niet echt gewaardeerd, in vergelijking tot hun inzet.”

 

Bode staat open voor gewijde vrouwelijke Diaken

Een mogelijkheid, óók gewijde ambten voor vrouwen in te voeren, zou de wijding van de vrouwelijke Diaken kunnen zijn, legt Bode uit. Dat wordt momenteel in de Bisschoppenconferentie zeer serieus bekeken en onderzocht. Tegenwoordig kunnen in de Katholieke Kerk ook getrouwde mannen tot Diaken worden gewijd. Bode ziet echter op korte termijn nog geen mogelijkheid, dat het Priesterambt voor vrouwen wordt opengesteld.

De initiatienemers van ‘Maria 2.0’ hebben Katholieke vrouwen van 11 tot 18 mei 2019 tot een ‘Kerkstaking’ opgeroepen. Zij worden opgeroepen in deze periode geen (vrijwilligers)diensten voor de Kerk te verrichten en geen Godshuis te betreden. In tientallen Parochies in Duitsland hebben vrouwen aangekondigd mee te gaan doen. Zie ook video onder>

Bron: EPD/KNA/ARD Foto: maria 2.0 Aktionsgruppe

Geef een reactie op dit artikel